Városlista
2024. szeptember 28, szombat - Vencel

Hírek

2020. Április 11. 18:10, szombat | Külföld
Forrás: mti

Trump szankciókkal sújtaná a kitoloncoltak átvételét elutasító országokat

Trump szankciókkal sújtaná a kitoloncoltak átvételét elutasító országokat

Donald Trump közölte pénteken, hogy kormánya vízumszankciókat tervez életbe léptetni azon országokkal szemben, amelyek elutasítják vagy túlzottan késleltetik az Egyesült Államokból visszaküldött emberek átvételét.

A Mike Pompeo külügyminiszternek adott, péntek este közzétett, az év végéig hatályos utasításában Trump a koronavírus jelenleg zajló világjárványára hivatkozik és annak szükségességére, hogy biztosíthassák "az Egyesült Államok törvényeit megsértő külföldi állampolgárok hazatoloncolását".

A dokumentum szerint Mike Pompeónak hét napon belül le kell tennie az asztalra "a vízumszankciók kiszabására vonatkozó tervet". Arra az esetre, ha valamely ország nem veszi vissza a kitoloncoltakat, és hátráltatja a "világjárványra adandó válaszhoz szükséges" műveleteket, "elfogadhatatlan közegészségügyi kockázatot teremtve ezzel az amerikaiak számára".

A Trump-kormányzat március 21-én, az új koronavírus okozta világjárványra hivatkozva, új határátlépési szabályokat léptetett életbe. Ezek értelmében az amerikai hivatalnokok a szokásos menedékjogi eljárások lefolytatása nélkül, gyorsított intézkedéssel távolíthatnak el embereket az országból.

Az új előírások húsz nappal ezelőtti életbelépése óta az amerikai határőrizeti szervek csaknem hétezer embert toloncoltak ki Mexikóba - jelentette a héten a Reuters hírügynökség.

Donald Trump amerikai elnök kezdettől kormányzásának egyik központi céljául tűzte ki az Egyesült Államokba irányuló bevándorlás radikális visszaszorítását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 27. 07:44, péntek | Külföld

Az amerikai elnök az Ukrajnának szánt biztonsági támogatás növelésére adott utasítást

Joe Biden amerikai elnök az Ukrajnának szánt biztonsági támogatás növelésére adott utasítást - közölte a Fehér Ház helyi idő szerint szerdán.

2024. Szeptember 27. 07:38, péntek | Külföld

Az idei hurrikánszezon legerősebb vihara közelít Florida partjaihoz életveszélyes áradásokkal

Négyes fokozatú hurrikánná erősödve közelítette meg Florida északnyugati tengerpartját a Helene vihar csütörtökön, a helyi hatóságok súlyos károk lehetőségére, és életveszélyes helyzetre figyelmeztették a lakosságot.

2024. Szeptember 26. 08:03, csütörtök | Külföld

Vlagyimir Putyin: Oroszország fenntartja a jogot magának arra, hogy atomfegyvert vessen be, ha agresszió érné

Oroszország fenntartja a jogot magának arra, hogy atomfegyvert vessen be, ha agresszió érné őt vagy Fehéroroszországot

2024. Szeptember 22. 08:55, vasárnap | Külföld

Rakétazáport zúdított Észak-Izraelre éjszaka a Hezbollah

Több mint száz lövedékből álló rakétazáport zúdított éjszaka Izraelre a libanoni síita Hezbollah – jelentette a katonai rádió Izraelben vasárnap reggel.