Városlista
2024. október 5, szombat - Aurél

Hírek

2018. November 25. 12:06, vasárnap | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Mexikó beleegyezett Trump menekültügyi tervébe

Mexikó beleegyezett Trump menekültügyi tervébe

Mexikó hamarosan hivatalba lépő vezetése beleegyezett abba, hogy Donald Trump amerikai elnök kormánya úgy alakítsa át az Egyesült Államok menekültügyi rendszerét,

hogy a menedékkérelmet beadóknak Mexikóban kelljen kivárniuk beadványuk elbírálását - jelentette szombaton a The Washington Post című amerikai lap.

A baloldali Andrés Manuel López Obrador megválasztott mexikói elnök december 1-jén lép hivatalba. Leendő belügyminisztere, Olga Sánchez Cordero a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a "Maradj Mexikóban!" nevű terv csak rövid távú megoldás.

"Közepes és hosszú távon az a megoldás, ha az emberek nem vándorolnak. Mexikó tárt karokkal fogad mindenkit meg minden, de képzeljék csak el, hogy ha egymás után jönnek a karavánok, akkor az idővel nekünk is problémát jelent majd" - mondta Sánchez Cordero.

Donald Trump hosszú ideje szeretné megváltoztatni a jelenlegi rendszert, amelyet ő csak az elfogás és elengedés rendszerének nevez, vagyis, hogy a határsértőket elfogják, menedékkérelmet adnak be, és elengedik őket, és az Egyesült Államokban várhatják ki, amíg az ügyüket elbírálják.

A The Washington Post szerint López Obrador leendő külügyminisztere a héten Houstonban találkozott többek között Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel és Kirstjen Nielsennel, a washingtoni belbiztonsági minisztérium vezetőjével, és ott öntötték formára a változtatást rendező megállapodást.

Trump szeretné feltartóztatni az Egyesült Államok felé igyekvő több ezer fős karavánt, és kormánya azt is elrendelte, hogy ne adhasson be menedékkérelmet az, aki illegálisan lépi át az ország déli határát, ám ezt a rendelkezést egyelőre felfüggesztette egy amerikai bíróság.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 04. 07:47, péntek | Külföld

Bejelentette Vuhledar elfoglalását az orosz védelmi minisztérium

Ellenőrzése alá vonta Vuhledar várost a donyecki régióban az orosz hadsereg - jelentette be csütörtök délután az orosz védelmi minisztérium.

2024. Október 03. 08:04, csütörtök | Külföld

Az Egyesült Államok árvíz sújtotta délkeleti államaiban tovább növekedett az áldozatok száma, és tömegeknél nincs áram

Az Egyesült Államok délkeleti államaiban kedden folytatódott a Helene hurrikán és az árvizek utáni kármentesítés, miközben a halálos áldozatok száma tovább növekedett.

2024. Október 03. 08:03, csütörtök | Külföld

Izraeli hadsereg: folytatódik a szárazföldi hadművelet Libanonban, elesett nyolc izraeli katona

Elesett nyolc izraeli katona Libanonban az Iránból támogatott Hezbollah síita terrorszervezet ellen folytatott szárazföldi harcokban – jelentette be az izraeli hadsereg szerdán.

2024. Október 03. 08:00, csütörtök | Külföld

Libanon elhagyására szólítja fel a magyarokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium

A háborús helyzetben Libanon elhagyására szólítja fel a magyar állampolgárokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) - tette közzé szerdán a KKM a Konzuli Szolgálat honlapján.