Városlista
2024. október 18, péntek - Lukács

Hírek

2024. Május 31. 09:55, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Hazaszállították a kórházból a szlovák miniszterelnököt

Hazaszállították a kórházból a szlovák miniszterelnököt

A besztercebányai kórházból pozsonyi otthonába szállították csütörtök este a hónap közepén merényletben súlyosan megsebesült Robert Fico szlovák kormányfőt, ott lábadozik tovább - jelentette pénteken a helyi média Miriam Lapuníkovára, a besztercebányai Roosevelt kórház vezetőjére hivatkozva.

Már csütörtökön napközben a besztercebányai kórház arról számolt be, hogy megkezdték Fico rehabilitációját, miután javult az egészségi állapota.

A Markíza tévé este úgy értesült, hogy a kormányfőt a pozsonyi Szent Mihály Egyetemi Kórházba szállítják, de - noha ennek lehetősége felmerült - nem így történt, ugyanis a kórházigazgató szerint Robert Fico ragaszkodott ahhoz, hogy otthonába vigyék.

Az 59 éves szlovák kormányfő ellen május 15-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett ülése után követtek el fegyveres merényletet. Az elkövetőt, a 71 éves lévai Juraj Cintulát, aki négy lövéssel sebesítette meg a kormányfőt, a helyszínen őrizetbe vették, majd később a bazini (Pezinok) székhelyű különleges bíróság előre megfontolt gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte. Cintula vallomásában azzal indokolta tettét, hogy nem értett egyet a kormány politikájával, egyebek mellett azzal sem, hogy Robert Fico és kormánya folytatólagosan elutasítja, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának.

Fotó:TASR

Címkék: merénylet, Robert Fico

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 18. 07:45, péntek | Külföld

Az izraeli hadsereg hivatalosan is bejelentette Jahja esz-Szinvár Hamász-vezér megölését

Az izraeli hadsereg (IDF) hivatalosan is megerősítette, hogy a tavaly október 7-i mészárlást kitervelő és levezénylő Hamász-vezért, Jahja esz-Szinvárt megölték.

2024. Október 17. 08:09, csütörtök | Külföld

Ukrajnai háború - A német kancellár kész tárgyalni Putyinnal a békéről

2024. Október 17. 08:08, csütörtök | Külföld

Zelenszkij: a béke elérése nem Moszkván, hanem a nyugati partnereken múlik

A béke elérése Ukrajna partnerein múlik, nem Oroszországon - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán a parlamentben, ahol ismertette az öt pontból és három titkos mellékletből álló, győzelminek nevezett tervét.

2024. Október 17. 08:03, csütörtök | Külföld

Donald Trump megtiltaná, hogy biológiai értelemben vett férfiak női sportversenyeken indulhassanak

Elnöki rendeletben tiltaná meg Donald Trump, hogy a transzneműekre vonatkozó politika jegyében biológiai értelemben vett férfiak női sportversenyeken indulhassanak.