Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2019. Augusztus 30. 12:06, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Csaló levelekre figyelmeztet a jegybank

Csaló levelekre figyelmeztet a jegybank

Csalók az ENSZ nevében küldenek értesítést magánszemélyeknek állítólagos nagy összegű pénzküldeményekről, a bűnözők a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) fizetendő adminisztrációs díjakra hivatkozva próbálnak pénzt kicsalni

de a jegybank valójában nem működik közre ebben a tevékenységben - hívta fel a figyelmet a jegybank pénteken.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az MNB bejelentés alapján értesült arról, hogy ismeretlenek az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) nevében küldenek angol nyelvű elektronikus leveleket magyar magánszemélyeknek, a világszervezet által kiutalt nagy összegű pénzküldeményről értesítve őket. A levelek szerint a pénzküldeményt az MNB csekk formájában küldi el nekik, amihez a csalók nagy összegű előzetes adminisztrációs költség befizetését kérik. Ha ezt a magánszemélyek teljesítik, újabb igazolási díjak befizetését kérik a kifizetéshez, ezúttal az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) nevében.

A jegybankra vagy annak állítólagos elvárásaira hivatkozva legutóbb 2018 októberében, ezt megelőzően pedig 2016 decemberében küldtek ki a mostanihoz hasonló megtévesztő leveleket magyar ügyfeleknek.

Az MNB a fogyasztók esetében átutalással összefüggő ügyintézést nem végez és így költségeket sem számít fel, illetve azzal kapcsolatos ügyféladatokat sem igényel elektronikus levélben - hangsúlyozták a közleményben.

A mostani üzenetek feladói ismeretlen bűnözők, akiknek egyértelmű célja a fogyasztók megkárosítása. A jegybank kéri az üzeneteket kapott magánszemélyeket, esetleg gazdasági társaságokat, hogy ne válaszoljanak, az esetet jelezzék az MNB-nek és a rendőrségnek. Ha valaki mégis küldött pénzt a csalóknak, célszerű azt is haladéktalanul bejelenteni a nyomozó hatóságnak.

A jegybank közölte: ilyen esetben ismeretlen tettes ellen csalás gyanúja miatt büntető feljelentést tesz az illetékes nyomozó hatóságnál.

Címkék: csalás, csaló, jegybank, levél

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket