Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. December 05. 11:01, szombat | Belföld
Forrás: mti - fotó:

Csaknem 80 különböző robbanószerkezet került elő Budán

Csaknem 80 különböző robbanószerkezet került elő Budán

Csaknem 80 különböző, vélhetően egy második világháborús tüzelőállásból származó robbanószerkezet került elő Budán - közölte a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred pénteken a Facebook-oldalán.

Azt írták: a különleges lövedékeket a közelmúltban földmunkák során találták a XII. kerületi Csörsz utcában.

A katonák nem kilőtt állapotú 10,5 centiméter átmérőjű német repeszromboló gránátokat, "kumulatív gránátokat, illetve 10 centiméteres magyar kumulatív gránátokat és 10,5 centiméter átmérőjű, ugyancsak magyar gyártmányú romboló gránátokat azonosítottak be a helyszínen. Előkerült a területen több Spengpatrone Z típusú, 10,5 centiméteres ágyúhoz rendszeresített ágyúcsőrobbantó töltet. Utóbbit a harcoló katonák saját tüzérségi eszközeik megsemmisítésére használhatták fel abban az esetben, ha rövid idő alatt kellett elhagyniuk tüzelőállásukat.

A robbanótestek szállítható állapotúak voltak, így azokat a katonák a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére vitték, későbbi megsemmisítésre. A tűzszerész művelet során állampolgári korlátozások elrendelésére nem volt szükség - közölték.

Fotók: facebook.com/Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket