Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2024. Július 02. 08:12, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Az Otthonfelújítási program célja az energiahatékonyság

Az Otthonfelújítási program célja az energiahatékonyság

Azok a családok, amelyek 1990 előtt épült házuknál igénybe veszik a programot és energiahatékonysági beruházást hajtanak végre, kifejezetten pozitív hatással számolhatnak hosszú távon a rezsiköltségeknél és növelhetik a ház értékét is - emelte ki a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Fábián Gergely közölte, a programban elérhető támogatást azok a munkaviszonnyal rendelkező magyar állampolgárok igényelhetik, akik 14-25 ezer forint havi törlesztő részletet képesek kifizetni. Az energiahatékonyságon belül hőszigetelésre, nyílászáró-cserére, és a melegvíz-, illetve a fűtési rendszer korszerűsítésére igényelhető támogatás.

Arra is kitért, hogy 266 MFB Pont Plusz áll rendelkezésre az igénylésre, a hétfői friss adatok szerint már 1600-an érdeklődtek a programról és a részvételhez szükséges iratokról. A szükséges iratok között említette az energiatanúsítványt, a jövedelmigazolást és a feltételes kivitelezői szerződést is.

Az államtitkár elmondta, hogy a programban a résztvevők 6 millió forint támogatást kaphatnak, ehhez 1 millió forint önerő kell. A teljes összeget úgy számolták ki, hogy az a nyílászárók cseréjére és a szigetelésre egy átlagos Kádár-kockánál bőven elég lesz, így teljesülhet a program szigorú követelménye, a 30 százalékos energiamegtakarítás.

Fábián Gergely elmondta, hogy a 6 millió forint két részre osztható: egyik része egy kamatmentes hitel, a másik a támogatási összeg. A járásoktól és jövedelemviszonyoktól függ, hogy mekkora a támogatás és mekkora a kamatmentes hitel mértéke. Példaként említette, hogy az átlagnál alacsonyabb jövedelmi régiókban, az átlagnál alacsonyabb jövedelmek esetén 3,5 millió forint lehet a támogatás mértéke és 2,5 millió forint a kamatmentes hitel.

Összegzésként elmondta, hogy a program keretösszege 108 milliárd forint, amelyből 20-30 ezer családi házat lehet felújítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket